19 Aralık 2014
Sayı: SİKB 2014/01 (50)

“Çözüm süreci” aldatmacasına devam
Kobanê, Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa’da direniş
Hırsızlar hala hırsız!
Tutsaklara yayın yasağı mücadeleyle kırıldı
“Türkiye’ye biber gazı sağlamayın”
Amed’de polis Kadir Çakmak’ı katletti
“İşte ihanet, işte Türk Metal”
MESS-Türk Metal ittifakını parçalamak için…
Homurdanmaları bırakıp hesap sormalıyız!
İşçi sağlığı değil, güvencesizlik hedefleniyor!
TPAO özelleştirme kıskacında
DİSK-AR: Asgari ücretlinin alım gücü düştü
Bursa polisi Nestle’ye çalışıyor
Savaş ve yıkım bütçesine karşı binler Ankara’da buluştu
2015 bütçesi ve 13 Aralık mitingi - Alper Suat
Zafer Aydın’ın Yatağan’da gördüğü - T. Kor
CIA’in işkencehaneleri
ABD ile Küba ilişkilerinde “normalleşme” mi, kaleyi içten fethetme siyaseti mi?
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler eylemde
Belçika’da yıkıma karşı genel grev!
İsrail katliamlarını sürdürüyor
Gericilik, baskı ve saldırganlık gençliği kuşatamayacak!
DLB: Erdal’dan Berkin’e büyüyor mücadele!
DGB’den Suriyeli göçmenlerle dayanışma
UNICEF’in kadına yönelik şiddet raporu: Malumun ilanı
Kadın kırımı sürüyor!
İyimser dostumuz Şarlo, proletaryanın onurlu palyaçosu - K. Ehram
Yaşasın 19-22 Aralık Direnişimiz!
19-22 Aralık: Tarih sayfaları arasında kızıl bir ayraç
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“İşte ihanet, işte Türk Metal”

 

15 Aralık günü metal işçisine yeni bir ihanetin altına imza atan Türk Metal çetesi, satış sözleşmesinin üzerini örtmek için algı operasyonu yoluna gitti.

3 yıllık satış sözleşmesine inandırıcılık kazandırabilmek için her fırsatı değerlendiren taşeron sendika, şube başkanları ve temsilcilerinin MESS’e bağlı işyerlerinde sözleşmenin detaylarını açıkladığını, “yapılan açıklamaların işyerlerinde sevinç ve coşkuya neden olduğunu” iddia ediyor.

MESS uşakları, Tofaş’tan, Arçelik’e; Türk Traktör’den Karsan’a; Delphi’den, Mercedes’e; Renault’tan, CMS’ye; Ford Otosan’dan, Aygaz’a; Beyçelik’ten, Valfsel’e, Bosch’a kadar MESS’e bağlı tüm işyerlerinde sözleşmenin anlatıldığını savunuyorlar.

Metal işçisinin ihanet sözleşmesinin detaylarını öğrendiğini iddia eden MESS uşakları, pek çok fabrikada “İşte başkan işte sendika” sloganlarının atıldığını iddia etti. İhanet sözleşmesinin fabrikalarda “memnuniyetle” karşılandığı yalanını güçlendirmeye çalışan işbirlikçi Türk Metal ağaları, fabrikalarda sendika üyesi işçilerin sözleşme ile ilgili gelen sorularının cevaplandırıldığını, kimsenin aklında soru işareti bırakılmadığını iddia ettiler.

MESS uşağı Türk Metal ağaları ne derse desin gerçek gün gibi ortada.

* MESS’le imzalanan sözleşmenin 3 yıllık süre zarfında geçerli olması bile bu seferki ihanetin boyutunu ortaya koyuyor. Metal işçisinin bu köleliğe 3 yıl daha katlanması isteniyor.

* Türk Metal, ücretlere ilk altı ay için ortalama 9,78 oranında zam alındığını iddia ederek satış sözleşmesini pazarlamaya çalışıyor. Oysa, ücret eşitsizliği hesaba katıldığında bu oran yüzde 3’lere kadar düşüyor.

* Açıklamada ayrıca, üçlü pakete ortalama yüzde 15,20 zam alındığı, sözleşme imzalandıktan sonra da 300 TL erzak yardımı yapılacağı bildiriliyor. Metal işçisinin ağzına bir parça bal çalınarak ihanetin üzeri kapatılmaya çalışılıyor.

 

 

 

 

MESS-Türk Metal oyunu bitti, satış tamam...

 

Grup TİS sürecinde MESS ile Türk Metal arasında yapılan görüşmede beklenen oldu, satış tamamlandı.

Türk Metal tarafından yapılan açıklamada ücretlere ilk altı ay için ortalama 9,78 oranında zam alındığı bildirildi. Açıklamada ayrıca üçlü pakete otalama yüzde 15,20 zam alındığı, sözleşme imzalandıktan sonra da 300 TL erzak yardımı yapılacağı bildirildi.

Açıklamada başka da bir şey söylenmedi. Sözleşmenin ayrıntılarının işçilere daha sonra sendika yetkilileri tarafından anlatılacağı ifadelerine de yer verildi.

Türk Metal’in açıklamasında MESS dayatmalarına ne olduğu, sonraki altı aylık dönemlere dair zamların ne olacağı hakkında en ufak bir ifadeye yer verilmedi.

Tüm bunlar dört dörtlük bir satışın habercisidir. Bu kısa açıklama metni tam anlamıyla bir satış ilanıdır!

9,78 oranındaki zam bir aldatmaca tam bir göz boyamadır. Ücret eşitsizliği hesaba katıldığında bu oran yüzde 3’lere kadar düşmektedir. Ama dahası Türk Metal, gelen bilgilere göre sözleşme süresinin 3 yıla çıkarılmasını kabul etmiştir. Bu durumda metal işçisi ilk 6 ay dışında enflasyon oranlarına talim edecektir.

Besbelli ki 300 TL’lik tek seferlik erzak yardımı da metal işçisinin ağzına bir parmak bal misali sürülmektedir.

Bu sözleşme ile Türk Metal bir kez daha metal işçisinin emeğini MESS’e altın tepside peşkeş çekmiştir.

Metal işçileri bu satış sözleşmesini kabul etmemeli, Türk Metal çetesini yıkmalıdırlar.

Bu koşullarda özellikle Birleşik Metal-İş üyesi metal işçilerine büyük sorumluluk düşmektedir. Bu satış sözleşmesine imza atılmamalı, MESS-Türk Metal’in düzenine boyun eğilmemelidir.

Metal İşçileri Birliği

16 Aralık 2014

 

 

 

 

Türk Metal bir kez daha sattı

 

MESS’in kölelik dayatmaları karşısında metal işçilerinin tepkisini dizginlemek için sendikacılık oyununu sürdüren ve göstermelik olarak uyuşmazlık zaptının tutulmasının ardından Türk Metal çetesi kendisinden bekleneni yaptı.

Yakın zamanda satışın işaretlerini veren sendika ağaları MESS ile 15 Aralık’ta gerçekleştirdikleri görüşmede ihanet sözleşmesinin altına imza attı. Üstelik bu ihanet şebekesi altına imza attıkları ihaneti “hayırlı uğurlu olsun” başlığıyla duyurdu. Yapılan açıklamada MESS’in dayatmalarının akıbetine dair hiçbir bilgi paylaşılmaması dikkat çekti.

Türk Metal çetesi ihanet sözleşmesini imzalamasının ardından şu açıklamayı yaptı:

“HAYIRLI UĞURLU OLSUN - İLK 6 AY için ortalama % 9,78 zam

Sendikamız ile MESS arasında devam eden müzakereler anlaşma ile sonuçlandı. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak başkanlığındaki heyetin vardığı anlaşma uyarınca ücretlere ilk 6 ay için % 9,78 zam yapılacak.

Üçlü pakette de ortalama % 15,20 oranında artış sağlandı.

Ayrıca, sözleşme imzalandıktan sonra 60 gün içinde, 300 TL tutarında erzak yardımı yapılması konusunda da anlaşmaya varıldı.

Sözleşme ile ilgili tüm ayrıntıları, şube başkanlarımız yarından itibaren işyerlerinde açıklayacak.”

 
§